fredag 1. oktober 2010

Før permisjonen starter - fedrekvote, penger og alt det der.

Det er er en del ting som må ordnes før en kan sette i gang med permisjonen. I praksis handler det om å sørge for at det kommer inn penger på konto mens du har perm. Det er mange måter å dele opp og ta ut permisjonen alt avhengig av hvilke livssituasjon du er i og hvordan du er enig med din fru at den skal deles. MEN, jeg regner med at beskrivelsen under vil gjelde ganske mange.

Det første som skjedde var at vi sendte inn et skjema, NAV 14-05.05 "Krav om ytelse ved fødsel eller adopsjon", til det lokale NAV-kontoret. Her skriver du opp hvordan dere tenker å ta ut permisjonen. I vårt tilfelle skulle vi ha mest mulig tid med guttungen, og valgt 80% dekning i 56 uker. Mor gjennomfører alle siden utker, tar ferie, deretter er pappa hjemme. Alt dette skal skje før den nye sjefen i familien kommer til verden. Modellen var altså:

  1. Mor er hjemme alt hun kan
  2. Mor tar ut sin ferie og får vanlig lønn av arbeidsgiver
  3. Far er hjemme i sine 10 uker
I praksis tror NAV når en fyller ut skjemaet over (14-05.05) at far skal ta over rett etter mors permisjon utløper, og det er derfor viktig av dere fyller ut og sender inn skjemaet for å utsette permisjonen til far.  Det heter NAV 14-16.05 Avtale om gradert uttak/utsettelse av foreldrepenger. I tillegg kan det være at barnet ikke kommer til avtalt tid, altså termin. Da blir det litt kluss i datoer og desto viktigere er det at du fyller ut skjemaet og sender det til NAV.

Et godt tips dersom du har mulighet. Ta deg en tur på NAV-kontoret. De kan nemlig sjekke hvilke opplysninger som er registret der og da, og hjelpe med skjemavelde. Takker forresten Kari på mitt NAV-kontor for hjelpen.


Du kan lese mer på disse lenkene: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar